lördag 29 november 2014

Blondies Belgiska Veteöl


Blondie är smeknamnet på Anouk, en av våra hundar, som är en pigg, lätttsam och orädd tik som inte tycker om att bli blöt eller skitig utan hellre ligger i soffan som en liten prinsessa. Hennes päls är vit och mjuk som sammet året om. Blondie är mattes hund och matte tycker om öltypen Belgisk Wit.

Så en Wit fick det bli. Ett veteöl med rötterna i Belgien. Medan tyskarna sedan tidigt 1500-tal har lytt under Reinheitsgebot och bara fått krydda sitt öl med humle, har belgarna utvecklat ölkryddning till en konst. I belgisk veteöl används omältat vete (vilket inte har varit tillåtet i Tyskland) och kryddor som koriander och pomerans. I Belgien går veteöl under benämningen witbier eller bière blanche.

Vi har tagit ut svängarna och kryddat med cest från apelsin, citron och lime men också traditionell pomerans samt både korianderfrön och färsk koriander från vår odling i Magdbyn. Resultatet är ett karaktärsfullt lättdrucket och friskt öl med rena smaker.

Lunndörren är ett fjällpass i  Jämtlandsfjällen, som sedan lång tid varit en viktig samfärdselled mellan västra Jämtland och Härjedalen. Norr om passet ligger en av Svenska Turistföreningens mysiga fjällstugor. Dit gjorde vi en tur med Raja, vår första polarhund, en vacker vårvinter helg. På stugplatsen finns en vackert belägen vedeldad bastu och  det var där friandet skedde. Det firades med champagne som Ann-Marie ovetandes fått släpa dit i sin ryggsäck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar