lördag 29 november 2014

Blåbärs Ale


Saison är en traditionell belgisk typ av ale med något lägre alkoholhalt som dracks ute på fälten under skördemånaderna. Ett överjäst öl som skall fermenter vid något högre temperatur än vanlig ale. Jästen som används är en riktig arbetshäst med hög utjäsning vilket alltså ger ett torrare öl med låg restsötma.

Vår önskan var att brygga ett lättdrucket och läskande sommaröl och med tanke på önskvärd jästemperatur så föll valet på en saison. Men vi ville göra den på vårt sätt med en twist. Därför fick ölet sekudärjäsas med opastöriserade hela blåbär i 10 dagar innan flasktappning och källarlagring i ytterligare 60 dagar.

Resultatet blev ett rubinrött friskt, något syrligt och mycket läskande öl. Det har vunnit en hel del på lagringen och är nu påminner den märkligt men glädjande nog om Ichtegems Grand Cru. Detta är minst sagt märkligt eftersom Ichtegems är en Flanders Red Ale som ekfatslagras i många år och sekundärfermenteras dessutom med mjölksyrabakterier. Båda öltyperna har i och för sig rötterna i Flamländerna och blåbären kan kanske ha bidragit till en sekundär spontanjäsning. Ska bli intressant att försöka repetera receptet nästa sommar.

Namnet Kammarskär kommer från en delvis skogsbeklädd halvö och tillika fyrplats på Åstön öster om Tynderölandet. Kammarskär var länge ett militärt övningsområde och skjutfällt men är nu ett naturreservat där man kan plocka bär och svamp eller dyka på några av dom fina dykplatserna som finns runt halvön. Längst i öster där de karja klipporna möter öppet hav kan man skåda en rubinröd soluppgång.  Här tillbringades vårt första gemensamma tältäventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar